Vuoden 2020 Sommeloa suunnitellaan jo. Pysyvät profiilitekijät, runolaulu ja arkaaiset kansanmusiikin muodot säilyvät luonnollisesti perusohjelmistossa, samoin kainuulaisen kansanmusiikin esitteleminen, mutta niiden lisäksi tarkoitus on tuoda erityisteemojen muodossa vaihtelua ohjelmistoon, ja samalla laajentaa kansanmusiikin tuntemusta sekä muusikkojen ja festivaalijärjestäjien että suuren yleisön keskuudessa. Ensi vuoden erityisteemoiksi on olemassa jo suunnitelmia, ja yksi teema onkin jo valittu. Se on Venäjä. Vaikka Sommelon toteutus on alusta lähtien perustunut yhteistyöhön Suomen ja Venäjän rajan ylitse, itse Venäjä ei aikaisemmin ole ollut teemana. Nyt on tarkoitus korjata tämäkin seikka.
Venäjä-teema sisältää ensinnäkin venäjänkielistä ohjelmaa. Tarkoitus on saada esiintyjiksi ainakin pari selkeästi venäläistä ja venäjänkielistä ohjelmaa esittävää kansanmusiikkiyhtyettä. Sen lisäksi teema sisältää myös ajatuksen Venäjän alueella asuvien, suomalais-ugrilaisia kieliä puhuvien kansojen musiikin tuomisesta festivaalille. Esimerkiksi Udmurtia, Marinmaa, Komi ja Mordva ovat alueita, jonne katsotaan kun ensi kesän ohjelmaa suunnitellaan. Musiikkiyhdistys pro Sommelon ry:n puheenjohtaja Pekka Huttu-Hiltunen onkin lähdössä elokuussa vierailemaan näillä alueilla ja saamaan vaikutteita. Hyvin todennäköisesti Venäjä-teema sisältää myös seminaarin ja vaikuttaa tarjottaviin kursseihin.
Toinen erityisteema, jota parhaillaan harkitaan, on Afrikka. Sommelon ohjelmassa se merkitse ennen kaikkea musiikkia, konsertteja ja kursseja. Afrikkalaisen musiikin vaikutus koko maailman musiikkikulttuureihin on tunnetusti valtava. Nykyinen, länsimainen populäärimusiikki perustuu huomattavalta osin afrikkalaiseen perinteeseen. Nykyisin Suomessakin asuu useita afrikkalaisia muusikkoja ja yhtyeitä, jotka ovat aktiivinen osa kulttuurielämäämme. Afrikan ajankohtaisuus ilmenee meidän aikanamme myös elinkeino- ja väestöpoliittisella tasolla. Myös Suomen ulkopolitiikassa Afrikan merkitys on nousussa, ja mitä paremmin opimme ymmärtämään tätä suurta maanosaa, sen kulttuuria ja ihmisiä, sen paremmin osaamme oikealla tavalla valmistautua tulevaisuuden mahdollisuuksiin ja haasteisiin.
Näiden erityisteemojen ohella, tarkoitus on jatkaa myös yhteistyötä Kuhmon yrittäjien kanssa, jatkaa kulttuurimatkailun kehittämistä ja edistää pohjoismaista yhteistyötä. Toivomme että käytännön toimenpiteillä voimme entistäkin paremmin palvella yleisöä niin Kainuussa kuin kansallisesti ja kansainvälisestikin.
Sommelo soi siis myös vuonna 2020. Tervetuloa juhlallemme myös ensi vuonna!