Ohjelma

Suõmmkar

perjantai 30.6.2023 Klo 19:00 | Kuhmo-talo, Lentua-sali
22 € / 18 €

Osta lippu

Suõmmkar on yhtye, joka yhdistelee vanhaa, kolttasaamelaista perinnemusiikkia (leuʹdd, katrilli-, leikki- ja tuutulaulut) nykyaikaiseen maailmanmusiikkiin. Yhtyeessä laulavat ja leuddaavat kolttasaamelaiset Anna Lumikivi ja Hanna- Maaria Kiprianoff. Suõmmkarissa soittavat lisäksi Marko Jouste (mandoliini, kitara), Pessi Jouste (viulu), Uula Jouste (basso) ja Elias Nieminen (rummut ja perkussiot).

Suõmmkar julkaisi debyyttialbuminsa ”Suõmmkar” vuonna 2018. Levyn tunnelmat vaihtelevat reippaasta katrilli-ilottelusta runollisiin, surumielisiin balladeihin ja elävää elämää suorasanaisesti kuvastaviin melodisiin tositarinoihin, leuʹddeihin. Suõmmkarin musiikki kuvastaa hyvin niin kolttasaamelaista mennyttä kuin nykyaikaakin, sekä samalla sitä, miten hyvin kolttasaamelainen kulttuuri ja kieli ovat säilyneet vaikeuksista huolimatta vahvana läpi vuosisatojen.

Suõmmkar julkaisee toisen albuminsa ”Peäccam da Paččjokk” vuoden 2023 aikana. Levyn teemana on tuoda esiin kolttasaamelaista musiikkia, joka liittyy vanhoihin Petsamon ja Paatsjoen perinteisiin. Rajaus liittyy Suõmmkar-yhtyeen solistien Anna Lumikiven ja Hanna-Maaria Kiprianoffin sukutaustoihin, mutta myös siihen, että näiden alueiden perinnettä on julkaistu vähän.