Ohjelma

Kuva: Matti Berg

Pohjoismainen ilta: Vassvik, Wimme & Rinne, Hivshu ja Mirja Palo

perjantai 28.6.2019 Klo 19:00 | Kuhmo-talo, Lentua-sali
20 € / 16 €

Osta lippu

HUOM! Solju on joutunut perumaan esiintymisensä konsertissa sairastapauksen takia. Soljun tilalla esiintyy duo Wimme & Rinne

Wimme & Rinne
Ikiaikainen joiku ja modernit äänimaailmat kohtaavat luoden universaalia, ajassa kiinni olevaa musiikkia.

Saamelainen Wimme Saari on kotoisin Käsivarren Kelottijärveltä. Traditionaalisen joiun suvereenina taitajana hän on kehittänyt myös täysin oman modernin joikaustyylinsä, jossa kuuluu vaikutteita aikamme musiikista – ja jopa äänitaiteesta.

Tapani Rinne on asunut koko aikuisikänsä urbaanissa Helsingissä, mutta hänen juurensa löytyvät Länsi-Suomen Satakunnasta. Lapsuuden avarilla peltomaisemilla lienee vaikutuksensa siihen, että Rinteen puhaltamissa saksofoni- ja klarinettilinjoissa on aistittavissa vahva tilantunne, jonkinlainen ”pohjoismaisuus”.

Saari ja Rinne ovat tehneet musiikkia yhdessä yli neljännesvuosisadan ajan ja kiertäneet esittämässä sitä eri mantereilla. Ystävysten nykyinen kokoonpano on duo, Wimme & Rinne, jossa molempien persoonien taustat ja kokemus yhdistyvät. Tuloksena on herkkää ja voimakasta musiikkia, joka on läsnä tässä ja nyt.

Norjalainen vokalisti, muusikko ja säveltäjä Torgeir Vassvik tarjoaa yhtyeensä kera tuoretta potkua Pohjoisen jäämeren rannoilta. Kuuntelit häntä sitten Norjassa, Kanadassa, Japanissa tai Malesiassa, Vassvik lumoaa sinut uudella näkemyksellään animistisesta joikusta.

Oslossa vaikuttava äänimaisema-artisti on kotoisin Gamvikista, Euroopan mantereen pohjoisimmasta kärjestä. Joiku on inspiroinut saamelaista Vassvikia lapsesta saakka, jonka lisäksi hän kasvoi isänsä soittaman mandoliinimusiikin parissa sekä soitti useassa indie rock -yhtyeessä. Vassvik päivittää animistisia lauluperinteitä ja lyömäsoitinrituaaleja viileiden äänikokeiluiden avustuksella 21. vuosisadalle.

 

Mirja Palo, laulaja ja muusikko Ruotsin Norrbottenista, luo kanteleen, äänensä ja elektronisen luupperin avulla uutta musiikkia tradition syvyyksistä; musiikkia, joka herää eloon siinä hetkessä ja paikassa missä se esitetään.

Norrbottenilaisesta kansanmusiikkitraditiosta ponnistavalla ja suomalais-ugrilaisesta perinteestä vaikutteita ottava ilmaisulla, runoudella ja spoken wordilla Mirja tutkailee omaa käsitystään Norrbottenilaisesta sielusta, ja kyseenalaistaa ihmiskunnan etääntyneen suhteen luonnosta.

Materiaali koostuu Meänmaan, Lapin ja Suomen traditionaalisen musiikin uusista sovituksista ja sanoituksista. Mirja etsii inspiraatiota , Kun sielulle antaa vapauden, se voi heijastaa kaikkea ilosta huumoriin ja vaikeisiin tunteisiin kuten suruun, vihaan ja luonnon hyväksikäytöstä ja rakastamiemme paikkojen katoamisesta johtuvaan epätoivoon.

Hivshu kasvoi perinteiseen inuiittien elämään yhdessä maailman pohjoisimmísta asutuksista, Qaanaaqissa, Grönlannissa, 1300 kilometrin päässä pohjoisnavasta. Hän kuuluu vanhaan metsästäjien ja shamaanien sukuun. Hän on juhlistettu ja karismaattinen tarinankertoja, elämänopas, laulaja ja arktisen perinnön tulenkantaja. Hän kertoo esityksissään kansastaan ja inuiittien elämästä, viisaudesta, perinteistä ja kulttuurista vanhojen tarinoiden ja niiden sisältämän maailmankatsomuksen valossa.


Esiintyjät:

  • Vassvik
  • Wimme & Rinne
  • Hivshu
  • Mirja Palo