Ohjelma

Kuva: Reijo Marjomaa

Vierailu Kuivajärven tsasounassa

sunnuntai 4.7.2021 Klo 14:00 | Kuivajärvi
Vierailu Kuivajärven tsasounassa
Vapaa pääsy

Sommelon kulttuurimatkaan kuuluu vierailu Pyhän Ristin ylentämisen tsasounassa, Suomussalmen Kuivajärvellä. Tämä tsasouna edustaa karjalaista hirsirakennusperinnettä parhaimmillaan. Rakennuspuut on hankittu Suomussalmen metsistä ja tsasouna on hirsitöiden osalta pystytetty Nurmeksessa rakennusliike Pekka Tavin toimesta. Tsasounan suunnittelusta on vastannut arkkitehti Hannu Pyykkönen, joka rakennusta suunnitellessaan on perehtynyt itä-Karjalan hirsipyhäköihin ja noudattanut pikkutarkasti vanhoja malleja koristeleikkauksissa.

Tsasounan peruskivi muurattiin kesällä 1982. Muuraustilaisuudessa oli mukana Oulun hiippakunnan metropoliitta Leo. Tsasouna vihittiin käyttöönsä 27.2.1983.

Tsasounan aidan sisäpuolella on taiteilija Niina Sailon veistämä Itkijäpatsas. Patsas paljastettiin 27.6.1987. Se on kunnianosoitus vienankarjalaiselle itkijäperinteelle ja sen taitajille. Patsas on Suomussalmen kunnan ja Säätiö Väinölän yhteishanke.

Tsasounan suuret ikonit on maalannut Tuula Murtola. Joka vuosi syyskuun 14. päivänä vietetään tsasounan praasniekkaa ristisaatoin ja vedenpyhityksin Kiantajärven rannalla. Kirkon pohjoisella seinustalla on Suomussalmelta löydetyn Neitsyt Maria ennusmerkki-ikoni.