Pohjoiset laulukulttuurit esittäytyvät perjantaina 27.6.

Kuva: Kuva: Janne Seppänen

Sommelossa toteutetaan tänä vuonna pohjoiset laulukulttuurit -teemaa, mikä onkin useamman vuoden ponnisteluiden ja prosessin tulos. Teeman valmistelu aloitettiin jo vuonna 2015 kun Sommelon ja Runolaulu-Akatemian edustajat vierailivat Liettuassa Skamba, Skamba Kankliai -festivaalilla ja sopivat yhteistyön jatkamisesta. Valmisteluun on kuulunut vierailuja Virossa, Latviassa, Ruotsissa ja Grönlannissa vuosina 2016 ja 2017, sekä Norjassa 2018. Valmisteluun on liittynyt myös Koneen säätiön tukema tutkimushanke, jonka ansiosta viime vuonna saatiin toteutettavaksi pohjoismaisiin balladeihin liittyvää koulutusta. Kaikki tämä on taustalla, kun olemme tänä vuonna toteuttamassa pohjoisen laulun teemaa. Runolaulu-Akatemia tuottaa pääosan teemaan liittyvästä ohjelmasta.

Grönlannista on mukana Hivshu, joka vieraili Kuhmossa ensimmäisen kerran jo vuonna 2014. Hän on syntyisin Grönlannin pohjoisimmasta osasta, maailman pohjoisimmaksi mainitusta Hiurapalukin kylästä. Siellä hän on jo lapsesta lähtien oppinut perinteistä inuiittien laulamista, rumpulaulua. Hän on ollut mukana kuuluisan tanskalaisen tutkija, Michael Hauserin tutkimuksissa, laulajana ja tutkija-muusikkona. Hivshu esiintyy sekä omalla konsertilla ohjelmassamme Tuupalan uudella puukoululla torstaina 27.6. klo 16 ja on mukana Pohjoismaisessa illassa perjantaina 28.6. klo 19. Hivshu lähtee myös Vienan Karjalaan esiintymään.

Saamelaista musiikkia on mukana sekä suomalaisen Solju-yhtyeen että norjalaisen Vassvik-yhtyeen esittämänä. Solju on yhtye, jossa äiti Ulla Pirttijärvi ja tytär Hildá Länsman sekä luovat dialogia perinteisen ja modernin saamelaisen kulttuurin välille että nivovat yhteyksiä eurooppalaiseen kokeilevan popmusiikkiin. Soljun musiikissa yhdistyvät saamen kieli ja joiku uusiin ja innovatiivisiin äänimaisemiin. Solju tuo ylpeänä esiin saamelaiset juurensa, pohjoisen kulttuurin ja joikumusiikin rikkaat sävyt ja maailmat. Eläväinen, maanläheinen, värikäs, omaperäinen mutta toisaalta myös eteerinen ja maalaileva ovat sanoja, joilla tekijät itse luonnehtivat musiikkiaan.

Norjan saamelaista laulukulttuuria edustaa Torgeir Vassvik yhtyeineen. Hän nojaa musiikissaan joikuun, käyttää erittäin taitavasti ja monipuolisesti äänenmuodostuksen monia mahdollisuuksia, hengityksen, kurkunpään ja pään onteloiden yhdistelmiä, joista perinteinen joiku rakentuu.

Mirja Palo edustaa ruotsalaista, tarkemmin sanottuna norbottenilaista musiikkikulttuuria. Hänessä yhdistyvät Pohjois-Ruotsin monet piirteet, joihin kuuluvat läheinen kosketus sekä suomalaiseen että saamelaiseen kulttuuriin. Mirja Palo käyttää kanteletta omassa musiikissaan. Häntä voi kuulla sekä Sommelon klubilla, Kaesan kotileipomon kahvilassa torstaina klo 21.00 että Pohjoismaisessa illassa perjantaina klo 19.00.

Pohjoiset laulukulttuurit –teema on tärkeä lisä Sommelon profiilissa. Olemmehan erityisesti olleet kiinteässä yhteistyössä Karjalan tasavaltaan sekä Venäjän alueen suomalais-ugrilaisia kieliä puhuviin kulttuureihin. Pohjoismaisilla ystävillämme on paljon mielenkiintoista omissa kulttuureissaan, ja toivomme että yhteistyö tulevaisuudessa vain jatkuu ja vahvistuu.

Pohjoiset laulukulttuurit konsertit:
Hivshu & co, Tuupalan puukoulu 27.6. klo 16
Mirja Palo, Kaesan kotileipomon kahvila 27.6.klo 21
Solju, Vassvik , Mirja Palo, Kuhmo-talo 28.6. klo 19