Ohjelma

Valokuva: Jari Flinck, Marleen Stempel ja Mikko Linsiö

Säveliä paimenille

torstai 27.6.2024 Klo 19:00 - 21:00 | Kuhmo-talo, Lentua-sali

Koransoittajat Cheick Cissokho ja Dembo Jobarteh sekä The Mystic Revelation of Teppo Repo yhteisessä konsertissaan

25 € / 20 €

Vuoropuhelua kahdella koralla

Cheick Cissokho (Suomi/Senegal) ja Dembo Jobarteh (Gambia) soittavat perinteistä ja uutta koramusiikkia. Molemmat esiintyjät ovat lähtöisin koran synnyinseuduilta Länsi-Afrikasta ja kuuluvat erittäin tunnettuihin muusikkosukuihin. Muusikkokillan (griotit) jäsenillä oli arvostettu asema yhteiskunnassa jo Malin valtakunnan (1226–1670) aikana, ja koransoitto on edelleen elävä perinne joukossa Länsi-Afrikan valtioita. Konsertissa taitavat esiintyjät vievät yleisön musiikkimatkalle Malin ja Kaabun valtakuntien hoveista aina tanssilavoille asti.

Cheick Cissokho aloitti koransoiton jo lapsena, isänsä Solo Cissokhon ja isoisänsä Diali Kemo Cissokhon opetuksessa. Vuoden 2022 Sommelossa Cheick toimi korakurssin opettajana ja esiintyi useamman kerran kansanmusiikkijuhlan aikana. Dembo Jobarteh on syntynyt kuuluisaan muusikkosukuun Brikamassa, Gambian koransoiton keskuksessa. Dembon opettajina olivat hänen isänsä Malamini Jobarteh sekä senegalilainen Kausu Kuyateh. Cheick ja Dembo edustavat puhtainta koramusiikin perinnettä. Konsertissa he ensimmäistä kertaa yhdistävät kahden tyylisuunnan (Senegalin Casamance ja Gambia) virtuoosimaiseksi vuoropuheluksi.

Konsertin ensimmäistä puoliaikaa on tukenut Suomen Kulttuurirahaston Kainuun maakuntarahasto.

Säveliä paimenille

Lentua-salin konsertissa The Mystic Revelation of Teppo Repo tulkitsee omalla tyylillään ja instrumentaatiollaan kansansävelmiä, itäisiä klassikoita, kotiseutulauluja, sekä inkerinsuomalaisia paimensävelmiä. Konserttikokemusta rikastavat myös vienoista tuulen kuiskauksista suden ulvontaan ja myrskyn pauhinaan yltyvät improvisaatiot ja tietenkin yhtyeen omat sävellykset.
Lentua-salin konsertissa yhtyeen riveissä vierailee suomalaisen kansanmusiikin elävä legenda, basisti ja multi-instrumentalisti Tapani Varis. Kokoonpanon instrumentaatioon kuuluvat erilaiset itse rakennetut ja erikoiset instrumentit, kuten diatoniset puuhuilut, hirsisoitin, sekä Teodor ”Teppo” Revon rakentama paimensoittu.

The Mystic Revelation of Teppo Repo on ainutlaatuinen etnofuturistinen yhtye (Otto Eskelinen, Arwi Lind, Eero Tikkanen), jonka musiikissa kuuluvat suomalais-ugrilaiset perinteet, shamanistinen ja arkaainen soundi, jazz ja kansanmusiikki. Keikoilla meditatiivisesta ja intuitiivisestä tunnelmasta tulee ennalta-arvaamaton kokemus ja jokainen keikka on taatusti erilainen kuin aiemmat. Yhtyeen instrumentteihin kuuluu mm. hirsirakentaja Paavo Eskelisen tekemä hirsisoitin ja Otto Eskelisen tekemät puuhuilut. The Mystic Revelation of Teppo Repo keikkailee aktiivisesti myös Joose Keskitalon taustayhtyeenä.

Otto Eskelinen – paimensoittu, puuhuilut, shakuhachi, saksofoni
Tapani Varis – basso, puhallinsoittimet
Arwi Lind – hirsisoitin, lyömäsoittimet


Esiintyjät:

  • Cheick Cissokho
  • Dembo Jobarteh
  • Otto Eskelinen
  • Arwi Lind
  • Tapani Varis