Maari Kallberg aloittaa taiteellisena johtajana

Musiikkijuhla Sommelon taiteellinen johtaja vaihtuu. Muusikko, runolaulaja Taito Hoffrén luovuttaa tehtävän Musiikin tohtori Maari Kallbergille, joka aloittaa uutena taiteellisena johtajana kesän 2016 suunnittelun. Hoffrén sanoo valmistelleensa vaihdosta jo jonkin aikaa, ja keskustelleensa siitä organisaation kanssa. -Kymmenen vuotta on riittävän pitkä aika toteuttaa ideoitaan, ja toisaalta sekä henkilökohtaisesti että festivaalin kannalta on hyvä että on vaihtuvuutta, sanoo Hoffrén.

Maari Kallberg on kuulunut Sommelon suunnittelutiimiin ja keskeisiin toteuttajiin alusta lähtien, joten vaihdos on siinä mielessä helppo. Hän tuntee festivaalin taustatekijät ja kehityksen. – Haluan kehittää Sommeloa sen omalta pohjalta, arkaaisen musiikin ja korkean ohjelmaprofiilin festivaalina, jossa pääsee kuulemaan isoja ja pieniä kokoonpanoja ja produktioita, ja joka on samalla historiallisia kansanmusiikin tyylejä arvostava, mutta samalla avoin uusille ideoille ja kokeiluille, ja joka on aidosti kansainvälinen. Taiteen ja tieteen yhdistäminen, sekä yhteistyö Vienan Karjalaan ovat myös Sommelon erityispiirteitä, jotka haluan säilyttää. Toivon myös että Taito – vaikka luopuukin päävastuusta taiteellisena johtajana – on edelleen käytettävissä asiantuntijana, osana Sommelon ohjelmatyöryhmää.

Maari Kallberg on suorittanut taiteellisen Musiikin tohtorin tutkinnon Sibelius-Akatemiassa vuonna 2007. Hänet tunnetaan esiintyvänä taiteilijana, tutkijana, pedagogina ja säveltäjänä ja kirjoittajana.  Hän on erityisesti vienankarjalaisen joiun kansainvälisesti arvostettu asiantuntija. Maari Kallberg toimii myös Seurasaari soi –festivaalin taiteellisena johtajana ja tuottajana.

Musiikkijuhla Sommelo on Kainuussa ja Vienan Karjalassa toteutuva kansanmusiikin juhla, joka vietti viime kesänä 10-vuotisjuhlaansa. Ensi vuonna Sommelo toteutuu 29.6.–3.7

.