Sommelo valmistautuu isoon musiikkijuhlaan

Musiikkijuhla Sommelon ohjelma on saanut runsaasti positiivista huomiota sosiaalisessa mediassa. Ohjelma onkin laajempi kuin useana aikaisempana vuonna, ja se sisältää monia erikseen mainittavia kohokohtia. Ensimmäinen kohokohta on oikeastaan jo tiistaina, ennen festivaalin virallista avaamista, kun kanteleensoiton uusiin ulottuvuuksiin nostanut Ida Elina konsertoi Hotelli Kalevalassa 25.6. klo 18.00. Konsertti, joka järjestetään yhteistyössä Runolaulu-Akatemian kanssa, avaa Sommelon kantele-teemaiset tapahtumat, jotka sisältävät konsertteja, seminaarin 26.6. sekä korkeatasoista koulutusta. Kansainväliselle kantelekurssille on tulossa noin 30 osallistujaa useasta maasta.

Avajaispäivänä, eli keskiviikkona 26.6. on ohjelmassa avajaisten ja seminaarin lisäksi mm. Eva Alkulan ja Tomoya Nakain konsertti uudella Tuupalan puukoululla. Konsertti on Sommelon ensimmäinen, joka tapahtuu uuden koulun salissa, ja siinä on siis tavanomaista enemmän odotusta. Hienon, suomalais-japanilaisen kantele- ja kotomusiikkielämyksen lisäksi saamme käytännön kokemuksen puukoulun toimivuudesta. Samana iltana, keskiviikkona, Lentua-salissa konsertoi Suomen kansainvälisesti menestynein kansanmusiikkiyhtye Värttinä. On siis useita syitä tulla Kuhmoon juuri keskiviikkona.

Festivaalin laajentuminen tänä vuonna perustuu hyvään yhteistyöhön mm. Kuhmon Yrittäjät ry:n kanssa. Yrittäjät ovat järjestämässä Kuhmon Kesärieha -messutapahtumaa Sommelon kanssa samalle viikonlopulle, ja näin, puhaltamalla yhteen hiileen, yritetään palvella entistä paremmin asiakkaita molemmilla rintamilla: messuvierailla on mahdollisuus osallistua musiikkiohjelmaan ja festivaalivierailla on mahdollisuus tutustua yrittäjien tuotteisiin messuilla. Yhteistyö Runolaulu-Akatemian kanssa on myös merkittävää, koska kantele- ja pohjoiset laulukulttuurit -teemojen toteutuksessa Runolaulu-Akatemia on keskeisesti mukana.

Sommelon ohjelmassa on tasokkaita konsertteja usealle päivälle. Runolaulun isommassa illassa torstaina esiintymässä on runolauluyhtyeitä ja -laulajia ehkä laajemmin kuin koskaan Sommelon historiassa, ja Pohjoismaisessa illassa perjantaina on kaksi saamelaisen musiikin palkittua huippuyhtyettä, suomalainen Solju ja norjalainen Vassvik, sekä kaksi sooloesiintyjää, grönlannin pohjoisosasta tuleva rumpulaulaja Hivshu ja Ruotsin pohjoisesta tuleva Mirja Palo.

Lauantaina 29.6. on aivan erityinen syy tulla Kuhmoon kuuntelemaan nuorten suosikkia, alun perin Kuhmosta kotoisin olevaa Litku Klemettiä ja hänen yhtyettään. Rumba nimesi Litkun vuonna 2018 ”tämän hetken suurimmaksi indierocktähdeksi”, ja hänen keikkakalenterinsa on tänäkin vuonna täynnä. Oli jokseenkin pitkän sähköpostikeskustelun takana, että saimme konsertin buukattua Sommeloon. Kuhmon kaupungin kulttuuritoimi on varannut Litkun konserttiin lippuja vuonna 2000 syntyneille kuhmolaisille nuorille. Lipun voi saada ilmaiseksi Kuhmo-talolta, osoittamalla ikänsä henkilötodistuksella tai vastaavalla.

Kainuulaiset muusikot ja Kainuun kansanmusiikki on Sommelossa myös hyvin esillä. Kuhmon kesämuusikkojen kahvikonsertit ovat ohjelmassa perinteiseen tapaan päivittäin, Paltamon pelimannit esiintyy sekä perjantaina Kesäriehan ohjelmassa että omalla konsertilla sunnuntaina 30.6. Lauantaina 29.6. on lisäksi Kainuun lava -konsertti jossa ovat mukana suomussalmelainen duo Pokara, Hyrynsalmen nuoret pelimannit sekä Paula Karppinen Kuhmosta. Sunnuntaina 30.6. on ohjelmassa myös kansantanssiseura Kuhmon Keiketyksen 30-vuotisjuhla.

Sunnuntaina, aamulla aikaisin lähtee osa Sommelon väestä perinteiselle konserttimatkalle Vienan Karjalaan. Konsertteja on nyt ensimmäisen kerran myös Jyskyjärvellä. Haikolassa ollaan myös sunnuntaina, ja maanantaipäivän ohjelma tapahtuu Kalevalan piirin keskuskylässä Uhtualla. Esiintymässä on osa Sommelon kansainvälisistä tähdistä sekä paikalliset esiintyjäryhmät.
Musiikkijuhla Sommelon väki odottaa mukavaa tunnelmaa ja paljon yleisöä konsertteihin ja muihin tapahtumiin.
Annan mielelläni lisätietoja Sommelosta ja sen tapahtumista!

Kesäisin terveisin,
Pekka Huttu-Hiltunen
Musiikkiyhdistys pro Sommelo ry:n puheenjohtaja
pekka.huttu-hiltunen@runolaulu.fi,
040 1798600