Programme

Photo: Maarit Kytöharju

Emilia Lajunen soittaa kuin kylällinen riivattuja pelimanneja

Friday 28th June 2024 09:00 pm - 10:30 pm | Kaesa Cafe

Klubin valtaa Emilia Lajusen viulupelimannismi

15 € / 10 €

”Soittaa kuin kylällinen riivattuja pelimanneja”, kirjoitti Helsingin Sanomat Emilia Lajusesta.

Lajunen (s. 1979, Suolahti) on ammattikansanmuusikko, joka tunnetaan syvästä perinteentuntemuksesta, omaäänisestä sovitustyylistä ja intensiivistä läsnäolosta lavalla. Hän valmistui musiikin tohtoriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta vuonna 2023 ja on toiminut siellä viulunsoiton vastuuopettajana vuodesta 2010 lähtien. Viulun lisäksi Lajunen soittaa avainviulua, kontrabasharpaa ja laulaa. Hänen ohjelmistossaan yhdistyvät suomalainen ja pohjoismainen pelimanniperinne, arkaaiset kantele- ja jouhikkosävelmät, arkkiveisut ja balladit.

Soolona ja yhtyeidensä kanssa Lajunen on mm. kahdesti voittanut arvostetun Konsta Jylhä -kilpailun, saanut Etno-Emman, ollut Teosto-palkinto-ehdokkaana ja menestynyt NORD08-kilpailussa. Lajunen on esiintynyt niin Suomessa kuin mm. Pohjoismaissa, Kreikassa, Intiassa, Yhdysvalloissa, Kiinassa, Kanadassa ja Etelä-Koreassa. Hän on julkaissut kaksi sooloalbumia, Turkoosi Polkupyörä (Texicalli 2012) ja Vainaan perua: Satavuotinen sakka (Nordic Notes 2023). Vainaan perua tuo esiin arkistojen syövereistä keskisuomalaisten viulupelimannien ohjelmistoa yhdistettynä Lajusen omaan sävelkieleen. Levyn ohjelmisto on myös yhdistelmä arkistojen riivattujen pelimannien sävelmiä ja Lajusen yhdessä Eero Grundströmin yli 20 vuotta soiton avulla löytynyttä sähköistä sävelkieltä ja musiikki on syntynyt Lajusen taiteellisen jatkotutkinnon myötä. Opinnoissaan Lajunen tutki syvällisesti keskisen Suomen viulupelimannien arkistoäänitteitä, tanssimuusikko-säveltäjän ilmaisua ja nykyajan ammattikansanmuusikon perinteenkantajuutta.

Lajunen soittaa mm. yhtyeissä Juuri & Juuri, Duo Emilia Lajunen & Suvi Oskala, Suo ja Ritva Nero. Hän on säveltänyt myös musiikkia mm. tanssi- ja teatteriproduktioihin Puupoika, Katrillia kahdessa ajassa, Mytty-iltamat, Kulkue. Tärkeitä projekteja ovat olleet myös avainviulu-urku-duo Ville Urposen kanssa sekä perehtyminen Pilli-Hermannin eli Herman Saxbergin tuotantoon. Keskisuomalainen klarinettipelimanni ja viisunikkari Pilli-Hermanni oli Lajusen isoisän isoisä. Emilia Lajunen nimettiin kansanmusiikin Vuoden artistiksi 2024, Folklandia-risteilyn Eläköön Folk -gaalassa.


Performer:

  • Emilia Lajunen