Sommelon kurssit 2023

Sommelon monipuolisilla kursseilla ja työpajoissa syvennytään kansanmusiikin maailmaan ammattilaisten opastuksessa ja koetaan yhdessä riemun hetkiä soittamalla ja laulamalla. Monipuolisessa kurssitarjonnassa on vaihtoehtoja kaikille kansanmusiikista kiinnostuneille, lapsista aikuisiin ja vasta-aloittelevista kokeneisiin konkareihin.

Kansainvälinen kantelekurssi

Sommelon kansainvälisellä kantelekurssilla tutustutaan erilaisiin kanteleen soittotyyleihin ja -perinteisiin. Kuhmon 2023 suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupunkivuoden hengessä kurssilla on tällä kertaa painotus suomalais-ugrilaisissa kanteleensoittoperinteissä. Opiskelu tapahtuu pienryhmissä, jotka muodostetaan oppilaiden soittohistorian perusteella. Tarjolla on myös yksityistunteja lisämaksusta. Kiinnostuneet voivat osallistua millä tahansa kanteleella lähtötasoon katsomatta. Kurssin opettajina toimivat Hanna Ryynänen (Suomi) ja Eva Väljaots (Viro).


Karjalan kielen kurssi

Kurssilla opiskellaan vienankarjalan perusrakenteita, keskitytään sanavaraston laajentamiseen sekä karjalan käyttöön arkielämän tilanteissa. Kurssilla annetaan myös yleistietoa karjalan kielen päämurteista, joihin tutustutaan pieniä tekstejä lukien ja hyödyntäen erilaisia ääni- ja videotallenteita. Kuullaan ja keskustellaan siitä, mitä karjalan kielelle ja karjalaisille tänään kuuluu. Ohjelmaan kuuluu myös taidenäyttelyn opastettu kierros karjalaksi. Opetuskielenä on karjala. Kurssilla käytetään opettajan omaa materiaalia. Kurssi sopii kaikille karjalan kielestä ja kulttuurista kiinnostuneille. Tule terveh opaštumah!


Runolaulukurssi

Tervetuloa runolaulamaan! Kurssilla opimme yhdessä laulamalla ja säkeitä rustaamalla runolaulun perusteita ja eri tyylejä, kuten tuutulauluja, pitkiä kertovia lauluja ja loitsutekstejä.

Tutustumme kurssin aikana eri alueiden runolauluteksteihin ja melodioihin. Kirjoitamme helppojen harjoitteiden avulla omia runolaulusäkeitä, jotta runolaulumitta tulee tutuksi. Opimme myös omatoimisesti hakemaan lisätietoa runolaulujen maailmasta. Kurssi sopii kaikille runolaulusta ja kansanmusiikista kiinnostuneille. Nuotinlukutaito ei ole välttämätön. Kurssin päätteeksi esitämme yhdessä runolaulua lyhyessä konsertissa perjantai-iltana klubin yhteydessä. Tervetuloa mukaan!


Näppärikurssi

Näppärit © Jorma Airola

Näppäreissä soitettava Näppärimusa koostuu perinteisistä kansanmusiikkisävelmistä ja uudesta, sävelletystä kansanmusiikista. Mukaan voi tulla niin vasta aloittaneet kuin pidemmälle ehtineet, ja tervetulleita ovat kaikenikäiset soittajat!